Kiedy papryka jest najtańsza? Dowiedz się, kiedy jest sezon na to warzywo i jakie ma wtedy ceny

Papryka to kopalnia wielu cennych dla zdrowia minerałów i witamin. Wiele osób ceni jej soczysty i słodki smak, który potrafi wzbogacić wiele potraw. Dowiedz się, kiedy papryka jest najtańsza i osobiście przekonaj się o jej zdrowotnych korzyściach!
kiedy papryka jest najtańsza

Papryka to jedno z najczęściej spożywanych warzyw w naszym kraju. Jest ona dodawana do potraw surowych i dań gotowanych, a nawet na jej bazie przygotowuje się przetwory. Wyróżnić można jej różnokolorowe odmiany, między innymi żółtą i zieloną, jednak przez większość osób za najlepszą uważana jest czerwona. Właśnie ona wyróżnia się słodkim i charakterystycznym smakiem. Naszła Cię ochota na smaczne danie z tym produktem w roli głównej i zastanawiasz się, kiedy papryka jest najtańsza? Zapraszamy do artykułu!

Polskie produkty – dlaczego najlepsze?

W Polsce każdego roku w sklepach i na targowiskach pojawia się polska papryka. W naszym kraju uprawiane są niemal wszystkie jej rodzaje. Najpopularniejsza jest papryka żółta, zielona i czerwona. Nie każdy wie o tym, że w sklepach dostępna jest nawet krajowa papryka typu jalapeno lub habanero. Co prawda, warzywa te również bywają transportowe z innych krajów Europy na przykład z Holandii. Istnieje jednak wiele zalet, aby wybierać polskie warzywa – między innymi dlatego, że są one zdrowsze i smaczniejsze. Co więcej, polskie prawo stoi na straży tego, aby krajowe produkty były wysokiej jakości i pozbawione szkodliwych dla zdrowia substancji.

Kiedy papryka jest tańsza – kalendarz

Kto z nas po długim zimowych miesiącach nie czeka z utęsknieniem wiosny, kiedy na straganach pojawią się nowalijki? Jako pierwsze dojrzewają warzywa takie jak kalafior, rzodkiewki, szczaw, liście sałaty, kalarepa czy szczypiorek. Potem nadchodzi czas na uwielbiane przez większość osób owoce, czyli truskawki i jagody oraz świeży groszek i szparagi czy też fasolkę szparagową. Chwile później pojawiają się ziemniaki, pomidory i papryka, Sezon na cukinie, szparagi i kapustę zaczyna się w sierpniu i trwa aż do końca lata. Natomiast jesienią możemy liczyć na smaczne jabłka i śliwki oraz jarzębinę, z której powstają doskonałe soki.

Dlaczego warto jeść owoce i warzyw sezonowe?

Jak widać, sezon na poszczególne owoce i warzywa rozpoczyna się w konkretnych miesiącach. Oczywiście, w dzisiejszych czasach można je kupić przez cały rok, ale to właśnie w tym okresie smakują najlepiej, są najtańsze i najświeższe. Dlaczego? Ponieważ mają największą wartość odżywczą, co wynika między innymi z krótkiego czasu od zerwania do spożycia. Kupując warzywa i owoce, które dojrzewają na słońcu, możesz być pewny ich świeżości oraz intensywnego smaku. Posiadają one wtedy największą gęstość odżywczą, co oznacza, że jedząc tę samą ilość owoców, dostarczasz swojemu organizmowi więcej witamin i minerałów.

Kiedy papryka jest najtańsza – zimą czy latem?

Najlepszym czasem, aby kupować paprykę, jest przełom sierpnia i września wtedy jest ona dojrzała i pełna smaku. Niekiedy dostępna jest nawet miesiąc wcześniej – wszystko zależy od warunków atmosferycznych w danym roku, w tym od temperatury powietrza i nasłonecznienia. Jeżeli masz do czynienia z niedojrzałymi sztukami, możesz zadbać o ich odpowiednie przechowanie, dzięki temu dojrzeją i staną się smaczniejsze. Zielonym paprykom należy zapewnić ciepłe warunki – można zawinąć je w gazetę i pozostawić w plastikowym pojemniku. Trzeba jednak pamiętać, aby co jakiś czas sprawdzać, czy nie mają zbyt wysokiego poziomu wilgotności, co mogłoby doprowadzić do rozwoju pleśni.

Cena papryki na rynku

Polską czerwoną paprykę kupić można średnio w cenie 5 – 6 zł za kilogram. Sezon na nią rozpoczyna się na przełomie lipca i sierpnia – wtedy ceny szybko spadają. Najmniej za kilogram papryki zapłacimy w drugiej połowie sierpnia – niekiedy w dużym hurcie dostępna jest nawet po 3 zł za kg. Następnie ceny stopniowo rosną aż do końca sezonu, co ma miejsce w listopadzie. Jednocześnie jesienią startuje już sezon na paprykę importowaną – zazwyczaj ma to miejsce jeszcze we wrześniu. Wczesną jesienią dominują warzywa z Holandii, ale już w listopadzie większość papryk pochodzi w Hiszpanii. Ich ceny utrzymują się w przedziale od 6 do 8 zł za kg.

Papryka – smaczne i zdrowe warzywo

Wiesz już, kiedy papryka jest najtańsza? Istnieje mnóstwo korzyści z kupowania jej właśnie w tym okresie – nie tylko cena powinna być dla nas wyznacznikiem, ale przede wszystkim zdrowie. W tym okresie warzywo to jest bogate w cenne minerały i witaminy, między innymi w likopen, który poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego. Papryki w sezonie są źródłem kwasu foliowego oraz witamin z grupy B, a także witamin C, E i A. Obfitują w fosfor i wapń, dzięki czemu mają pozytywny wpływ na kości. Zawierają duże ilości antyoksydantów.

Sezon paprykowy – jak dobrze go wykorzystać?

Sezon na paprykę w Polsce trwa zaledwie kilka miesięcy. Zazwyczaj zaczyna się ją zbierać pod koniec lipca, a ostatnie sztuki pojawiają się późną jesienią. Ich cena jest najniższa na przełomie sierpnia i września. Jak wykorzystać ten okres? Paprykę można jeść w każdej postaci – zarówno świeżą, jak i poddaną obróbce cieplnej. Doskonale smakuje pieczona – między innymi na grillu, w formie zapiekanek z grzybami czy faszerowana. Popularnym daniem podawanym w Polsce – które jednak przywędrowało do nas z zagranicy, jest leczo, czyli papryka z pomidorami i cukinią. Istnieje jednak o wiele więcej przepisów z papryką w roli głównej, które wstawiane są do Internetu przez użytkowników mediów społecznościowych.

Papryka na zimę, czyli postaw na przetwory

Chciałbyś w pełni wykorzystać sezon, kiedy papryka jest najtańsza i najzdrowsza? Zawsze możesz kupić większe ilości tego warzywa oraz przygotować z nich przetwory, dzięki czemu będziesz mógł cieszyć się jej smakiem także w miesiącach zimowych. Istnieje sporo sposobów na przetwory z papryki – można ją marynować w occie oraz kisić. Doskonałym sposobem na jej przechowywanie stanowią sosy, które mogą być dodatkowo przygotowane z dodatkiem pomidorów.

A zatem, kiedy papryka jest najtańsza? Warto kupować ją w miesiącach od sierpnia do listopada. W tym okresie nie tylko wyróżnia się przystępną ceną, ale jest też smaczna i zdrowa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł

Jak sprawdzić czy mam zwrot podatku i odzyskać nadpłacone pieniądze z urzędu skarbowego

Następny artykuł

Odkryj gdzie smacznie i przystępnie zjesz w giżycku przewodnik 2023

Zobacz też