Samoczynnie podnoszące się ciśnienie wody w naczyniu wzbiorczym nie zawsze musi być objawem poważnej awarii. Jeśli jednak w porę go nie sprawdzisz, to może ono powodować problemy z instalacją – od wycieku wody z zaworu bezpieczeństwa czy przechodzenia sterownika kotła gazowego w stan usterki, aż po spowodowanie nieszczelności w układzie i konieczności kosztownej naprawy urządzenia. Kiedy i jak zmniejszyć ciśnienie wody w piecu gazowym?
Dlaczego woda ma zbyt duże ciśnienie w instalacji?
Powodów nadmiernego ciśnienia w instalacji może być oczywiście całkiem sporo. Niekiedy winne są niewłaściwe ustawienia, wprowadzone przez użytkownika albo ekipę wykonującą montaż instalacji. Kiedy indziej winne okazuje się dolewanie wody do zbiornika wymiany, bez kontrolowania jej aktualnej ilości w układzie. Wraz ze wzrostem temperatury następuje zmiana ciśnienia, dlatego podczas pracy może dochodzić do przekroczenia bezpiecznych wartości i otwarcia zaworu bezpieczeństwa. Nierzadko za wysokie ciśnienie odpowiada również usterka, np. zaworu doprowadzającego wodę, czy naczynia wzbiorczego – co niestety będzie oznaczało już nieco większe koszty.
Czym grozi zbyt wysokie ciśnienie w piecu gazowym?
Jeśli zawór bezpieczeństwa w twoim piecu zaczyna kapać, to oznacza najwyższy czas na zajęcie się usterką. Nie warto dłużej zwlekać, ponieważ w takiej sytuacji narażone na przedwczesne zużycie są niemal wszystkie elementy – pompa, zawór bezpieczeństwa, kocioł, czy elementy całego układu centralnego ogrzewania. Warto więc jak najszybciej usunąć usterkę – zwłaszcza że często można to zrobić poprzez spuszczenie nadmiaru wody z układu lub usunięcie utworzonej samoistnie poduszki gazowej. Nie ma co obawiać się wybuchu układu czy rozerwania zamkniętego naczynia wzbiorczego, bowiem wyposażone są one w systemy i zabezpieczenia, które nie dopuszczą do takiej sytuacji.
Jak należy obniżyć ciśnienie w naczyniu wzbiorczym i kiedy to konieczne?
Niepokojące powinno być ciśnienie zbliżające się do poziomu 3 bar – zwykle nieco powyżej tego poziomu następuje otwarcie zaworu bezpieczeństwa. Optymalna wartość wynosi około 1,5 do 2 bar, a obniżyć ją można na kilka sposobów. W praktycznie każdym piecu producent umieścił zawór spustowy, który po odkręceniu pozwoli pozbyć się nadmiaru wody. Podobny zawór powinien znajdować się również na zewnątrz pieca, w samym układzie C.O. W przypadku braku lub awarii takiego zaworu ostatnim sposobem na uzyskanie wartości poniżej niepożądanych jest wykorzystanie odpowietrzników w kaloryferze, które pozwalają na pozbycie się nadmiaru. Ilość wody, którą trzeba spuścić, zależy od pojemności układu – niekiedy wystarczy zaledwie litr, a niekiedy sporo więcej.
Czy zawsze musisz prosić o pomoc fachowca?
Zazwyczaj z obniżaniem ciśnienia w centralnym ogrzewaniu można poradzić sobie samodzielnie, bez pomocy specjalisty. Największym wyzwaniem może okazać się zlokalizowanie korków upustowych – później powinno pójść już znacznie łatwiej. W większości przypadków nie będziesz nawet potrzebować narzędzi, jednak znacznie łatwiej będzie wykonać takie zadanie we dwoje – druga osoba będzie ci mówić, jak szybko opada wskazanie ciśnieniomierza. Problematyczne okazuje się stałe wzrastanie ciśnienia, ponieważ wskazuje na awarię jednego z elementów regulujących jego wartości. Wówczas najprawdopodobniej nie obędzie się bez pomocy fachowca.
Chociaż zadbanie o odpowiedni poziom ciśnienia w piecu nie jest zadaniem specjalnie wymagającym, to warto pilnować, aby zawsze mieściło się ono w zalecanych wartościach. Tylko wówczas piec i układ stabilnie działa i można uniknąć poważniejszych awarii. Samodzielne obniżenie ciśnienia w piecu nie jest trudne i poradzi sobie z nim niemal każdy, ale jeśli coś ciągle powoduje wzrost wartości, to warto zadzwonić po specjalistę.